top of page
Praktijk Mirer logo
  • Foto van schrijverYvonne Mirer

Begrijpen en Omgaan met SOLK: Een Verkenning

Afkortingen; een fenomeen in de zorg. Eén daarvan krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht nl; SOLK. Wat betekent SOLK? En hoe kan Praktijk Mirer u helpen bij het begrijpen en omgaan met dit fenomeen?Roze lotus foto voor blogpagina over. SOLK

Wat is SOLK?

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Dit betreft een verwijzing naar lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak. Je kunt denken aan klachten zoals; pijn en vermoeidheid tot spijsverteringsproblemen en neurologische aandoeningen.


Wat zijn de klachten bij SOLK?

Bij Praktijk Mirer zijn we bekend met SOLK. Doordat de klachten zo divers zijn is het lastig voor mensen om niet gefrustreerd te raken als bij herhaaldelijk regulier onderzoek blijkt dat er niets gevonden wordt en er geen diagnose kan worden gesteld. De fysieke en emotionele uitdagingen kunnen een ontmoedigende en uitputtende uitwerking hebben, zeker als men lang met de klachten blijft doorgaan en tobben. Praktijk Mirer benaderd dergelijke klachten op holistische wijze. Hierdoor ontstaat er een breed perspectief van klachten en daarbij passende individuele behoeften van mensen.


Is SOLK een psychiatrische stoornis?

Nee, het verwijst eerder naar lichamelijke klachten waarvan de oorzaak onduidelijk of onbekend is. Bij het ontstaan van SOLK-klachten kunnen ook psychische factoren een rol spelen, maar dat betekent niet dat het 'ingebeelde' klachten zijn. Praktijk Mirer (h)erkent het complexe samenspel van fysieke en mentale aspecten bij SOLK. In onze behandeling speelt dit een rol maar verliezen wij het individue en zijn/haar achtergrond niet uit het oog.


Is SOLK te genezen?

De cliënt zelf ervaart wanneer er een gevoel van 'genezing' van klachten is ontstaan. Behandelingen, uitgevoerd door welke therapeut dan ook, is gericht op het herstel van energiebalans en welzijn van de cliënt. De cliënt heeft er veel aan als zijn/haar klachten worden begrepen en hij/zij zich gezien en gehoord voelt. De behandeling kan dán effectief zijn.

Praktijk Mirer integreert verschillende therapeutische benaderingen om mensen te helpen bij het omgaan met hun klachten en het verbeteren van hun algehele welzijn.

In onze volgende blogposts zullen we dieper ingaan op specifieke behandelingen en benaderingen die Praktijk Mirer hanteert bij SOLK-klachten.

Heeft u zelf vragen over SOLK of wilt u meer weten over onze benadering bij Praktijk Mirer? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om u te helpen op uw reis naar een gezonder en gelukkiger leven.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page